Thứ Bảy, 17 tháng 5, 2014

Kimchi

Authentic, Easy, Healthy and Delicious.
The last two week has been a nightmare. I've been sick in bed and all I ate was plain congee. I need something strong, spicy to boost my appetite so Kimchi is perfect for me.
Kimchee is a Korean national dish which is often dubbed as super food as expected from fermented food, There are lots of version but the most popular type is made with Napa Cabbage.

I often buy a bulk and the jar would be emptied in a month. Kimchee compliments rice, soup, fried rice wonderfully. A lot of people are put off from making homemade Kimchi but in fact is so easy and a lot healthier than store bought. After trials and errors, I develop a basic Kimchi recipe that is to my liking. I found that the secret to a good Kimchi is Less salt and more Fish Sauce. Fish Sauce really brings out the pungent, umami-packed flavor. The best thing about Kimchi is its flexbility so you can add apples, dried fish, squid, chili powder...etc.

A few rules :
1. The saltier Kimchi is, the longer it turns sour.
2. Kimchi is best eaten after 1 week.
3. "Boil" Kimchi container to prevent bacteria.

Kimchi making is divided into 
 - Brine in salt water : this helps lock out moisture and preserve Kimchi.
 - Mix in the sauce.
 - Leave the jar/container in room temperature for 24 hour.
 - Leave in the fridge for at least 1 week.

* Note *In this recipe I use a food processor to mix the sauce finely. But you can simply chop/grind the ingredients and mix by hand.
Ingredients :

For Brine : 
Napa Cabbage : 1 small head, about 600 g
Coarse salt : 1/4 cup or 60 g

For the sauce : 
Water : 1/4 cup
Rice Flour : 2 tbsps
Gochujang ( Korean Chili Paste ) : 1 tbsp
Gochukaru ( Korean Chili Powder ) : 1/4 cup
or 1 tbsp Cayenne 
Fish sauce : 1/3 cup
Ginger : 5 cm piece
Garlic : 4 cloves
White onion : 1/2
Ripe Pear : 1/2 


For the Add-ons ( your choice )
Scallions: 3, sliced 5 cm 
Carrot : 1, shredded
Chia seed : 1 tbsp (my preference )


1. Wash the napa cabbage. Tear the leaves apart and slice into pieces.
2. Combine sliced cabbages and salt in a large bowl. Leave the bowl in room temp for 4 hours.
3. Rinse the cabbage. 
4. The sauce :
    - Combine Rice flour and water in a pot. Simmer and Stir into a thick paste. This acts as a bind.
    - Pulse all remaining ingredients together with the rice paste.

 5. Assemble :  In a large mixing bowl, mix Cabbages, the sauce, add-on of your choice. 

6. Boil a glass jar. Dry completely and put the Kimchi in. Don't fill it up to the top. It will leak.

7. Let sit in room temperature for 24 h.

8. Leave in the fridge for at least 1 week.


Thứ Sáu, 16 tháng 5, 2014

family fun


le me : mom, what place you'd like to visit ?
mom : Egypt.
le me : why ?
mom : because i like ancient things.
le me : so you like mummies huh?
mom : no. Go to sleep
le me : but mummies are ancient and you said you like ancient things.
mom : i said sleep, no more trifles *blush*
le me : admit it, you secretly love mummies, don't you?

----
le me : how many girlfriends before mom ? i promise i won't tell her.
dad : well, several.
le me : you lie. you didn't have any, did you. you had no choice but to marry her because you were nearly out of age.
dad : yeah *laughs*
le me : tell me your love story.
dad : we were introduced through mutual friends. my first impression of your mother was her pleasant appearance.
le me : what you mean " pleasant "?
dad : she had nice tit..I mean teeths.
le me : are you remorseful of marrying her ?
dad : sort of now *laughs*
le me : laughs
mom ( overheard ) : damn u too. 


Thứ Ba, 6 tháng 5, 2014

Định kiến về phương Tây và phương Đông/ Western and Asian Stereotype from an Asian Perspective


Mình đọc một cuốn truyện tranh Nhật Bản tên là " Thám tủ Neuro ". Đó là một cuốn manga hay nói về một con quái vật thích ăn bằng cách phá các vụ án bí ẩn. Mình thấy hài nhất ở một vụ mà thủ phạm là một người Mĩ da trắng ( ảnh trên ). Hình dạng của anh ta như dân Á tưởng tượng về người Phương Tây. Tính cách thì kiêu ngạo. Với sự phóng đại có chủ ý, cái mũi đó là giấc mơ tiền tỷ của nhiều cô nàng Châu Á. 
Vậy còn định kiến về người Châu Á ? Trên truyền thông, người Châu Á thường là cao thủ Kungfu hoặc những người chăm học ( nhờ Hollywood cả ). Người Châu Á trên phim thường hay khoe mẽ. Thật hài hước khi xem phim có cảnh một người Châu Á chui ra khua chân múa tay ghê gớm xong bị đánh hạ dễ dàng bởi nhân vật chính gà mờ.

Không tránh khỏi chúng ta giễu nhau. Đó chỉ là sự hiểu lầm. Không phải người da đen nào cũng là trộm cướp. Mình gặp vài người da đen và họ là những người chân chất nhất quả đất. Không phải người da trắng nào cũng phân biệt chủng tộc và béo phì. Gia đình nuôi của chị mình ở Texas là những người phóng khoáng nhất mình biết. Không phải người Châu Á nào cũng ăn vận màu mè và IQ trên 120. Mình được 390/800 phần Toán SAT ( vẫn đang hoàn thiện, hy vọng sẽ khá hơn hehe ).

---------

I read a manga ( Japanese comic ) called :"Neuro : Supernatural Detective" ( link ). It was a great manga about a monster who eats his food by solving crimes. I was amused by the portrayal of a criminal in one case, who, is a White American ( picture above ). His appearance is like that of what Asian thinks of Western and his behavior is aggressively patronizing. With conscious caricature, that nose is the million dollar dream of many Asian girls. 

What about stereotypes towards Asian? On media, Asians are often seen as either Kungfu masters or Nerds ( good job Hollywood ). Asians on movies often show off. It's funny to see movies in which a random Asian guy shows his swag but is beaten easily by the dumb protagonist.

It's inevitable that we mock each other. It's just a matter of misunderstanding. Not all Blacks are thugs. I met some Black people and they're humblest people on Earth. Not all Whites are racist and overweight. My sister's host family in Texas are the most open-minded people. Not all Asians dress in a flashy style and have IQ above 120. My Math SAT is 390/800. ( I'm working on that, hopefully it'll improve ). 

Thứ Sáu, 2 tháng 5, 2014

Lê hầm sốt rượu vang / Spice Poached Pears in Red Wine Sauce



Món ăn đơn giản này được bày ra trong bữa ăn với họ hàng tối qua. Chỉ 6 nguyên liệu và 20 phút. Một lúc sau quay ra đĩa đã trắng tinh không còn một giọt sốt nào.

Hôm nọ mình đi siêu thị mua được mấy trái lê của Dole tròn. Nhưng thường món này dùng Bosc. Thực ra hai loại không khác nhau bao nhiêu về hương vị. Lê Bosc bày đẹp hơn. Lê được cắt lát và hầm qua hỗn hợp rượu vang, quế, đường, nước cam, đinh hương tuyệt hảo.

Dựa trên công thức của Ellie Krieger nhưng mình có một số thay đổi. Mình cho thêm lát gừng để tăng gia vị và đường nâu để hơi có vị caramel. Bạn có thể dùng đường trắng.

You can find English Recipes here ( from Ellie Krieger, I add a slice of ginger for more depth and brown sugar for a touch of caramel )

Rượu vang đỏ : 500 ml ( 2 cups )
Đường : 50 g ( 1/4 cup )
Cam vàng : 1 quả
Quế : 1 thanh
Đinh hương ( Cloves ) : 2
Gừng : 1 lát
Lê : 4 quả chín và cứng, gọt vỏ, cắt thành miếng.
Tinh chất vani ( không cho cũng được ) : nửa thìa cà phê, 1/2 tsp




1. Cắt 1 lát vỏ cam 7 cm. Vắt lấy 120 ml hay 1/2 cup nước cam.


2. Trong nồi saucepan 4 quart, hòa rượu với đường, nước cam, vỏ cam, thanh quế, đinh hương, gừng.
3. Đun sôi và hạ nhỏ lửa, lim rim trong 5 phút.

4. Xếp lê vào. Đậy nắp. Đun trong 15 - 20 phút.
5. Bắc ra, bỏ vung, để nguội. Khi nguội hẳn cho vào tủ lạnh ít nhất 4 tiếng. Để qua đêm lê sẽ càng thấm gia vị.
6. Gắp từ từ lê ra. Làm sốt : đun chỗ nước sốt còn lại ( không đậy vung ) đến khi hơi đặc như xi - rô.
7. Bày lê ra đĩa. Rưới sốt lên trên.


Thứ Ba, 29 tháng 4, 2014

Những món ăn Việt Nam không thể bỏ lỡ / Vietnamese dishes you can't miss

Khi nhắc đến món ăn Việt Nam, món đầu tiên thường là Phở. Cũng giống như nhắc đến Nhật Bản thì sushi còn Ý thì là spa-ghetti và pizza vậy. Nhưng là người Hà Nội, mình muốn giới thiệu cho các bạn một số món ăn yêu thích của mình ngon không kém gì Phở. Tất cả ảnh do hai bố con mình chụp trong những lần đi thử nghiệm cho cuốn sách ebook miễn phí đã được xuất bản Hà Nội Ngàn Năm Ăn Vặt.

When talking about Vietnamese food, Pho often is mentioned first. Just like Sushi is to Japan and Spaghetti and Pizza to Italy. But as a native of Hanoi, I want to introduce some of my favorites that are just as delicious as Pho. All photos are taken by my dad and me during our making of the free ebook Hanoi Streetfood Guides.


Vịt Nướng / Grilled Duck ( This, maybe the best duck I've tasted )
Add : 103 Lạc Long Quân


Bánh xèo / Vietnamese Savoury Crepes with prawns, pork an sprout beans
Add : 166B Đội Cấn


Nem Lụi/ Charcoal Grilled pork wrapped in fresh herbs, served with Tương, fermented sauce 
Add :166B Đội Cấn 


Bún Chả Bà Đang/ Ms. Dang special Charcoal Grilled Pork Patty with Fish Sauce and noodles
Lạc Long Quân 

Thứ Năm, 24 tháng 4, 2014

Tự làm bánh mì : Trải nghiệm của tôi / Bread Making at Home



Chào các bạn,

Nhiều khi chúng ta quá bận rộn mà quên dành một chút thời gian cho bản thân. Sở thích là những thời gian quí báu đó khi ta tạm quên những lo toan mà dành cho một việc yêu thích.

Mỗi người có một sở thích đặc biệt. Mình thì bị "nghiện" nấu ăn. Nhìn vào pin điện thoại sau khi mình lướt qua hàng trăm blog ẩm thực thì sẽ rõ :). Không gì xứng đáng hơn là  biểu hiện của những người thân khi nhìn thấy sản phẩm. 

Theo quan sát của mình, việc tự làm bánh mì bị hiểu lầm vì : " Công đoạn có vẻ phức tạp". Thực ra nếu bạn nắm bắt được căn bản thì mọi chuyện đơn giản lắm. Kết quả là một ổ bánh mì thơm ngon, đẹp tuyệt.

Lần đầu tiên mình làm bánh mì vào 2 năm trước ( Post ghi lại ở đây ). Mình nhảy lên như kangaroo khi chiếc bánh mì ra từ trong lò nướng như phép thuật vậy. Buồn cười là mình thấy hồi hộp như một đứa nhóc lần đầu biểu diễn trước đám đông. 

Bánh mì cần được nâng niu vì nó có men, một sinh vật sống. Bánh mì căn bản nhất chỉ có 4 thành phần : Bột mỳ, Nước, Men và Muối. Tất cả các bước làm bánh mỳ đều vô cùng quan trọng. 

Một lần mình nhào bánh quá tay, bánh ăn như cao su. Một lần mình thử nhào bằng máy, cái cần gãy :))). Mình rút ra tốt nhất là nhào bằng tay, trừ khi bạn sở hữu một chiếc KitchenAid. Đó lại là câu chuyện khác.

-------------

Hi guys,
Sometimes we are so busy we neglect to spend a little time for ourselves. Hobbies are that precious times, when you forget all the worries and indulge in something you love. 

Each person has an unique hobby. I'm addicted to cooking. Look at the amount of phone's battery after I browse through hundreds of food blogs and you'll see. Nothing is more rewarding than the expression of your beloved ones at your creations. 

From my observation, Bread making has been misunderstood because : " The process seems complicated ". Actually, once you get the hang of it, it's simple. And the result is a gorgeous, delicious loaf of bread every time.

I remember the first time I made bread. It was 2 years ago. ( see the post here ). I jumped like a kangaroo when the bread popped out of the oven like magic. Funny as it is, I had felt anxious like a kid to perform in front of audience for the 1st time.  

Bread should be handled with care because It has yeast, a living thing. The most basic of bread only has 4 elements : Flour, Water, Yeast, Salt. Yet all the steps are crucial. 

One time I over knead, the bread tastes like rubbery. One time I tried to knead with the dough hook it broke. So, Kneading by hand is best, unless you owns a KitchenAid. That's a different story. 

Một vài bánh mì tự làm / Breads I've made : 

Summer 2013 : Bánh mì Cacao và các loại hạt/ Cocoa Bread with nuts



Cái này cho một buổi tụ tập gần đây / This one for a gathering recently :  




Một vài link hay về làm bánh mỳ/ Some great links to read:
Fascinating Science of Bread / Khoa học về Bánh Mỳ (  Tiếng Anh ) 
The Fresh Loaf's guide to your first Bread / Cách làm bánh mì căn bản ( Tiếng Anh ) 
Savoury Days Bánh Mì ( Vietnamese )

Thứ Hai, 21 tháng 4, 2014

Monday Muse Day #2

3 việc bạn nên làm hôm nay :
- Thảo luận với bố mẹ bạn vào bất cứ chủ đề nào.
- Uống ít nhất 1 lít nước.
- Đừng cúi gằm xuống khi bạn đi bộ !
-----

3 things you should do today :
- Talk with your parents on any matter.
- Drink at least 1 litres of water.
- Stop looking down when you walk !

Giới thiệu về tôi

Ảnh của tôi
I'm Mai ( Su ). I started this blog 2 years ago to document recipes and food related articles. It becomes a place to voice my thoughts, rants and muses. "Why write a blog in busy days?" The busier it gets, the more important because you have so little time to reflect yourself.