Chủ Nhật, 27 tháng 7, 2014

[ Burma 2014 Part 2 ] Burmese food






Burmese food tastes like a delicious fusion of India and Malaysia. You get curry but with less spice  and sweeter. You get typical South East Asian home dish such as fried fish, stew chicken and stir fried watercress. 
There are some unique traits such as the addition of dried shrimp in most dishes . There are condiments ( 1 st picture ) accompanied in every meal to eat with rice. This trait is similar to Indian but I think Burmese condiments can be eaten more easily ( fried green beans, curried chickpeas,veggies with peanut sauce ).
A very Burmese Dish is a dessert , whose name we don't know ( picture 2 ). You take a spoon, put on some tea leaves, some fried nuts, palm sugar and ginger and devour. 

Thứ Tư, 23 tháng 7, 2014

[ Burma 2014 Part 1 ] Yangoon & Bagan



   
Hai bố con vừa trở về từ một chuyens Mi-an-ma. Đó là đất nước xinh đẹp ít bị ảnh hưởng bởi du lịch và công nghệ. Từ khi mở cửa, thủ đô có dấu hiệu của sự hòa nhập và phát triển : Xe ô tô đầy đường, các công ty nước ngoài xuất hiện. Xe máy bị cấm ở Yangoon, thật là may mắn so với Việt Nam. 
Khi bạn du lịch đến Mi-an-ma, đừng hy vọng chuyến di sẽ thoải mái bởi vì dịch bụ chưa phát triển như các điểm nóng khác. Một vài trường hợp hài hước đã xảy ra. Tuy vậy, người bản địa đã rộng mở đón chào. Những hy vọng về tương lai mới tràn ngập ở đất nước từng bị cấm đoán trong thời gian dài.

Bagan ở một tầm cao hơn Yangoon. Thành phố cổ kính này có cả một khu nhiều chùa cổ độc nhất vô nhị như chuyện cổ tích.



My father and I have just returned from a trip to Burma or Myanmmar. It's such a beautiful country merely affected by tourism and technology. 
Since the opening of the country 3 years ago, the capital shows sign of integration and development : Cars crowds the streets, foreign companies prevail. It strikes me that motorcycles are prohibited in Yangoon, which is fortunate unlike in Vietnam. 
When you travel to Burma, don't expect your trip to be convenient because the service isn't developed like in tourism spot. There were some pretty amusing situations. Nevertheless, the local tried their best to welcome us. There are signs of hope everywhere for a new future in this long suppressed country.

Bagan was a different level than Yangoon. This ancient city has an unique archaeological zone full of pagodas, just like in a tale.

In picture : Bagan, School's over, Shwe Dagon Pagoda, Flocks of bird in Chinatown.

Thứ Năm, 17 tháng 7, 2014

Gà Quay / Roast Chicken



Trói chặt gà, phết bơ lên mặt, ngâm sữa ( như công thức này ). Có nhiều cách để làm gà quay. Đây là cách yêu thích của mình., món gà quay kiểu Việt với sả và tỏi. Không cần đến kỹ thuật nào nhưng gà vẫn mềm và thơm.
Bạn cần : 
Nửa con GÀ TA. 5 nhánh cả. 5 củ tỏi. 5 củ hành khô. Muối.
Rửa gà sạch trong và ngoài. Thấm khô nước. Xoa đều muối lên bề mặt. 
Cắt ngang 2 củ hành và tỏi làm đôi. Số còn lại tách thành tép nhỏ. Không được bóc vỏ.
Cắt nhánh sả làm đôi.
Đặt gà trong một khay nướng lòng sâu. Của mình là khay 9x13 inch.
Sắp xếp tỏi, hành, sả lên gà và xung quanh
Ướp gà trong 1h.
Bật lò nướng ở 200 C ( 392 F ) trong 10 phút.
Nướng gà 1h. Mặt da lên trên trước.
30 phút còn lại, lấy ra hành, tỏi, sả để không bị cháy. Không bỏ mà ăn kèm. 
Lật gà. Nướng cho đến khi vàng thì thôi.
Để một lúc cho nước trong gà thấm vào rồi mới cắt. Cắt ngay nước sẽ chảy ra mất ngon.

-----
The most popular protein that is roasted, and the result is a glorious chicken dish that many countries pride on having their own version : from Peking Roast Chicken to American Roast Chicken. We are bewildered that there are so many ways and difficult techniques involved in making this dish : Truss the chicken? Soak in milk? ( as in this recipe )? Soy sauce? Butter ? Confuse enough.
But this, this is my family recipe that is passed down from my gramps - who cook for his 10 children often. Here's the secret : lemongrass. 
Avid fans of South East Asian cuisine should know this herb. It gives a wonderful, aromatic flavors to any dish. In addition, lemongrass has been known to prevent diseases like Cancer and Obesity. When used in this dish, together with garlic and shallot they make a very appetizing dish, in which the chicken meat is tender, flavorful and the skin is crispy. 
This recipe is easy and the ingredients should be in your pantry ( maybe except for the lemongrass). I recommend to buy Free Range chicken. As the Factory-food raised chicken has soggy meat.
You need :
Half a FREE RANGE chicken. 5 stalks of lemongrass. 5 garlic bulbs. 5 shallots. Salt. 

Rinse the chicken thoroughly. Pat dry. Pat some salt on the cavity and out of the chicken. 
Cut 2 shallots and 2 garlic bulbs in half. Tear the remaining shallots and garlic into cloves. Do not peal them. You don't want burnt garlic.
Cut the stalks of lemongrass in half.
Put the chicken onto a roasting pan. Mine is a 9x13 inch pan.
Arrange lemongrass, shallots, garlic on top and around the chicken.
Let the whole thing sit for 1h
Preheat the oven to 200 C ( 392 F ).
Roast for about 1 hour. Skin side up first. 
30 minutes left, take all the garlic, shallots and lemongrass out so not to burn. Eat these as a side.
Flip the chicken. Let it cook until skin is golden. 
Let cool. Don't cut the chicken right away the the juice wil drip out.

Thứ Sáu, 11 tháng 7, 2014

Best "Bun Cha" and "Spring rolls" in Hanoi

Bún Chả is a MUST when you visit the capital city of Vietnam. It's so so good. It's a charcoal grill pork patties, eaten with fish sauce, sliced papaya, vermicelli noodles and herbs. There are virtually no one who dislike it. I know A Malaysian expat working in Hanoi for three months ; everyday after work she ate Bun Cha.
 Bún Chả is often accomopanied by "Nem Cua Bể " or Deep Fried Crab Spring Rolls. Together they create a moreish dish.


You can find this dish easily in Hanoi. To me, a good place to eat is : " BÚN CHẢ NEM CUA BỂ ". What's special about this place ?


Those black-looking thing on top ! Don't worry, It's not black charcoal that gives you cancer. It's betel leaf. Pork Patties wrapped in Betel Leaf have earthly flavor. 4x delicious
I cannot describe the Spring rolls other than incredible. It's crunchy, mouthful and satisfying.


BÚN CHẢ NEM CUA BỂ ".

59 Hàng Mã, Hoàn Kiếm, Hà Nội

Chủ Nhật, 6 tháng 7, 2014

Marble cake / Bánh cẩm thạch


Gọi là bánh cẩm thạch vì khi cắt ra bên trong có họa tiết : hai lớp đen trắng đan xen nhau đẹp mắt. Vị cực thơm và mềm...

Tóm lại, đây là chiếc bánh đơn giản mà mình sẽ làm mỗi lần nhà có khách..

Công thức từ sách : Baking Handbook của Martha Stewart

Bơ nhạt : 113 g
Cake Flour / Bột mì làm bánh ngọt ( xem chú thích * ) : 1 3/4 cup
Baking powder : 2 tsps
Muối : 1/2 tsp
Đường :1 cup ( mình giảm đi còn 3/4 cup )
Trứng gà : 3 quả to
Tinh chất vani : 1 tsp
Buttermilk : 2/3 cup ( xem chú thích )
Bột cacao : 1/4 cup + 1 tbsp

1. Bật lò ở 180 C. Phết dầu chống dính 1 khuôn 9x5 inch
2. Trong một bát, Trộn cake flour, baking powder, muối.
3. Với mixer, đánh bơ với đường 5 phút cho bông. Cho vào từng quả trứng một, đánh kĩ mỗi lần cho vào. Đánh vào vani.
4. Bắt đầu từ hỗn hợp bột ( 2 ). Trộn xen kẽ buttermilk và (2) vào bát (3) trong 2 lần
5. Để riêng ra 1/3 hỗn hợp
6. Trong một bát : trộn bột cacao với 1/4 cup + 2 tbsps nước sôi. Trộn hỗn hơp cacao này vào ( 5)
7. Đổ cốt bánh vào khuôn xen kẽ phần đen và trắng như bàn cờ. Để tạo hiệu ứng cẩm thạch, dùng tăm hoặc dao lướt qua.
8.Nướng bánh trong 40-50 phút. Giữa chừng xoay khuôn cho nướng đều. Để nguội bánh trên giá rack.
Bánh giữu được trong hộp kín trong 3 ngày. ( mình không nghĩ là lâu đến thế )

*Cake flour : Bột mì thích hợp để làm bánh ngọt, giúp bánh có độ mềm xốp do tỉ lệ protein bị giảm.  Có thể tự làm bằng cách mỗi 1 cup bột mì thường ( all purpose ), lấy ra 2 tbsps và thế vào 2 tbsps bột ngô ( cornstarch ). Hoặc đơn giản hơn là cho vào 2 tbsps bột ngô trước trong measuring cup rồi lấp đầy bằng bột mì.
Tiếp theo, rây hỗn hợp bột này 4-5 lần. Ta được cake flour.


Thứ Ba, 17 tháng 6, 2014

Review : Bún ốc cổ Đội Cấn


Địa điểm : Dễ tìm. Quán biển nâu với chữ vàng nằm trên mặt đường. 
Tiện nghi :  Gửi xe máy trong ngõ. Xe o tô thì không có. Chỗ ngồi thoải mái. Không phải ngồi co chân.
Món ăn : Nhiều thứ trong một bán quá, nhất là chuổi và đậu. Có thể là lợi ích của người khác nhưng với mình ăn hơi lổn nhổn. Cần thêm ốc. Mình gọi bún ốc riêu và bún ốc thường. cho 2 người. Vị đậm đà.
Giá cả : 30k/ bát. Hợp lý
Đánh giá chung : 3/5

Địa chỉ : 202 Đội Cấn, Ba Đình, Hà Nội 

Chủ Nhật, 1 tháng 6, 2014

Chè xoài và dừa / Fresh Coconut Mango Pudding


Chào các bạn,

Xoài và dừa cứ như là bánh mì đi với bơ, trứng đi với thịt hun khói, cookies đi kèm sữa vậy, ít nhất là trong ẩm thực Đông Nam Á.

Món chè xoài này cũng dựa trên "Cặp đôi hoàn hảo" ấy. Món ăn được cải tiến thêm hoàn hảo khi mình cho thêm hạt trân châu và dừa sấy.

Oh my. Kết cấu và hương vị của món ăn
thật đa dạng. Mịn nước của sữa dừa. Mềm, ngọt bùi của Xoài, dẻo dẻo của trân châu, giòn tan ngọt lịm của dừa sấy. ( Nhân tiện, nếu bạn du lịch đến Việt Nam mình khuyên bạn nên mua một túi dừa khô này ngay lập tức. Nó rất dễ gây nghiện). Loại xoài ngon nhất mình thấy của Mộc Châu. Nó nhỏ hơn xoài thường nhưng ngọt lịm hơn và mùi không bị hắc.

Chè xoài và dừa
Cho 2-3 người ăn. 

Sữa dừa : 250 ml/ 1 cup
Đường : tùy khẩu vị. Mình cho 2 thìa.
Trân châu : 1 nắm tay
Xoài vàng : 1 quả, bỏ vỏ, cắt vụn.
Tinh chất vani ( không cho cũng được ) : 1 thìa cafe.
Dừa khô để rắc lên.

1. Đun sôi nước trong nồi. Cho hạt trân châu vào. Đậy nắp đun 15 phút hoặc đến khi nào trân châu mềm.
2. Trong một nồi saucepan, đun nóng sữa dừa.
3. Khuấy vào đường, vani. Đun đến khi sôi.
4. Chia đều hỗn hợp vào các cốc. 
5. Cho xoài và trân châu vào. Rắc dừa lên.

----------

Hi guys, 

Mango and Coconut is like Bread and Butter, Bacon and Eggs, Cookies and Milk. At least in South East Asian cuisine.

This pudding is based on that 'Match made in heaven'. It's innovated with an addition of sago pearls and sweetened dried coconut.

Oh my. The texture and the flavour are awesome. You got that subtle sweetness from Coconut and Mango, chewiness from the pearls and addictive crispiness from dried coconut.( By the way, if you travel to Vietnam, I suggest you buy a bag of this dried coconut ASAP. It's totally different from the desiccated coconut found in Western countries. Just.so.addictive.) 

Fresh Coconut Mango Pudding
Serves 2
Coconut milk : 1 cup/250 ml
Sugar : to taste. I use 2 tbsps
Sago Pearls : 1 handful.
Yellow Mango ( not the green Thai one ) : 1, peeled and dice into small pieces.
Vanilla extract ( optional ) : 1 tsp
Sweetened Dried Coconut for garnish.

1. Boil water in a pan. Cook pearls covered for 15 minutes or until the pearls are soft.
2. In a saucepan, combine coconut milk and sugar and bring to a boil.
3. Divide the mixture into serving cups. 
4. Add in mango pieces and pearls. Garnish with dried coconut.

Giới thiệu về tôi

Ảnh của tôi
I'm Mai ( Su ). I started this blog 2 years ago to document recipes and food related articles. It becomes a place to voice my thoughts, rants and muses. "Why write a blog in busy days?" The busier it gets, the more important because you have so little time to reflect yourself.