Thứ Năm, 17 tháng 7, 2014

Gà Quay / Roast Chicken



Trói chặt gà, phết bơ lên mặt, ngâm sữa ( như công thức này ). Có nhiều cách để làm gà quay. Đây là cách yêu thích của mình., món gà quay kiểu Việt với sả và tỏi. Không cần đến kỹ thuật nào nhưng gà vẫn mềm và thơm.
Bạn cần : 
Nửa con GÀ TA. 5 nhánh cả. 5 củ tỏi. 5 củ hành khô. Muối.
Rửa gà sạch trong và ngoài. Thấm khô nước. Xoa đều muối lên bề mặt. 
Cắt ngang 2 củ hành và tỏi làm đôi. Số còn lại tách thành tép nhỏ. Không được bóc vỏ.
Cắt nhánh sả làm đôi.
Đặt gà trong một khay nướng lòng sâu. Của mình là khay 9x13 inch.
Sắp xếp tỏi, hành, sả lên gà và xung quanh
Ướp gà trong 1h.
Bật lò nướng ở 200 C ( 392 F ) trong 10 phút.
Nướng gà 1h. Mặt da lên trên trước.
30 phút còn lại, lấy ra hành, tỏi, sả để không bị cháy. Không bỏ mà ăn kèm. 
Lật gà. Nướng cho đến khi vàng thì thôi.
Để một lúc cho nước trong gà thấm vào rồi mới cắt. Cắt ngay nước sẽ chảy ra mất ngon.

-----
The most popular protein that is roasted, and the result is a glorious chicken dish that many countries pride on having their own version : from Peking Roast Chicken to American Roast Chicken. We are bewildered that there are so many ways and difficult techniques involved in making this dish : Truss the chicken? Soak in milk? ( as in this recipe )? Soy sauce? Butter ? Confuse enough.
But this, this is my family recipe that is passed down from my gramps - who cook for his 10 children often. Here's the secret : lemongrass. 
Avid fans of South East Asian cuisine should know this herb. It gives a wonderful, aromatic flavors to any dish. In addition, lemongrass has been known to prevent diseases like Cancer and Obesity. When used in this dish, together with garlic and shallot they make a very appetizing dish, in which the chicken meat is tender, flavorful and the skin is crispy. 
This recipe is easy and the ingredients should be in your pantry ( maybe except for the lemongrass). I recommend to buy Free Range chicken. As the Factory-food raised chicken has soggy meat.
You need :
Half a FREE RANGE chicken. 5 stalks of lemongrass. 5 garlic bulbs. 5 shallots. Salt. 

Rinse the chicken thoroughly. Pat dry. Pat some salt on the cavity and out of the chicken. 
Cut 2 shallots and 2 garlic bulbs in half. Tear the remaining shallots and garlic into cloves. Do not peal them. You don't want burnt garlic.
Cut the stalks of lemongrass in half.
Put the chicken onto a roasting pan. Mine is a 9x13 inch pan.
Arrange lemongrass, shallots, garlic on top and around the chicken.
Let the whole thing sit for 1h
Preheat the oven to 200 C ( 392 F ).
Roast for about 1 hour. Skin side up first. 
30 minutes left, take all the garlic, shallots and lemongrass out so not to burn. Eat these as a side.
Flip the chicken. Let it cook until skin is golden. 
Let cool. Don't cut the chicken right away the the juice wil drip out.

Không có nhận xét nào:

Đăng nhận xét

Giới thiệu về tôi

Ảnh của tôi
I'm Mai ( Su ). I started this blog 2 years ago to document recipes and food related articles. It becomes a place to voice my thoughts, rants and muses. "Why write a blog in busy days?" The busier it gets, the more important because you have so little time to reflect yourself.